Άγιο Όρος

Τo Άγιο Όρος είναι αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη περιοχή του ελληνικού κράτους. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την ανατολική από τις  3 χερσονήσους τής Χαλκιδικής και έχει μήκος 40 περίπου χιλιόμετρα πλάτος 8-12χλμ. και έκταση 332,5 τετραγωνικά χλμ.
Στο Κέντρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους σχηματίζεται μια εκτεταμένη σε μήκος οροσειρά που καταλήγει στο όρος Άθως με ύψος 2.033m. Tα σύνορα τής μοναστικής πολιτείας ορίζονται στο χερσαίο χώρο με μια νοητή γραμμή που αρχίζει από την τοποθεσία Φραγκόκαστρο στην δυτική ακτή και φτάνει ως το ακρωτήριο αράπης στην απέναντι άκρη παράπλευρα απο τα ριζά του βουνού Μεγάλη Βίγλα.
 
Επίσκεψη στο Άγιο Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με τον Καταστατικό χάρτη Τυπικό της Μοναστικής Πολιτείας, μόνο στους άντρες. Στις γυναίκες δεν επιτρέπεται ούτε η προσέγγιση στις ακτές του Όρους. Οι Έλληνες επισκέπτες πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα και απαραιτήτως τα διαμονητήρια τα οποία και προμηθεύονται κατά την επιβίβαση τους στην Ουρανούπολη.

Τηλέφωνο και Fax για έκδοση Διαμονητήριων: ΤΗΛ: 2310252575 FAX: 2310222424. Το αίτημα για έκδοση διαμονητήριου πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα καθότι ο αριθμός των διαμονητήριων που εκδίδονται από το γραφείο του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη είναι περιορισμένος. Οι Μονές του Αγίου Όρους έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν ειδικά διαμονητήρια για προσκεκλημένους τους, επιπλέον των γενικών διαμονητήριων που εκδίδονται από το ανωτέρω γραφείο.

Ο επισκέπτης του Αγίου Όρους μπορεί να πάει εκεί ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη οδικώς και φτάνοντας ως την Ιερισσό ή τα Νέα Ρόδα ή την Ουρανούπολη Χαλκιδικής δια μέσου της Αρναίας. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος με καλές συνθήκες κυκλοφορίας απόσταση από θεσσαλονίκη 143 χλμ. Από Ιερισσό και Νέα Ρόδα συνεχίζει προς το Όρος με καΐκι. Η διαδρομή μέχρι τη σκάλα της Μονής Ιβήρων διαρκεί 4 περίπου ώρες. Από κει προωθείται στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, με λεωφορείο μέσα σε μισή ώρα. Αν ο επισκέπτης πάει διαμέσου της Ουρανούπολης, τότε από εκεί μπορεί να φτάσει με καΐκι, σε 2 ώρες περίπου, στο λιμάνι της Δάφνης του Αγίου Όρους. Από τη Δάφνη με λεωφορείο φτάνει στις Καρυές σε μισή ώρα.